Goran Knežević, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke

Predsednik Gradskog i Okružnog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu

Potpredsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke

Doskorašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i bivši gradonačelnik Zrenjanina

Bezbednost hrane ugrožena, a poljoprivredna inspekcija obezglavljena
Javnosti je poznato da je jednogodišnji mandat ministra poljoprivrede Gorana Kneževića obeležila afera "aflatoksin". Afera je izbila kada je opozicija, predvođena Goranom Ješićem (DS) iskoristila činjenicu da je u mleku koje se prodaje u Srbiji utvrđeno prisustvo otrovne supstance - aflatoksin iznad propisane granice i od toga napravila medijsku kampanju ogromnih razmera. Manje je poznato da je aflatoksina u nedozvoljenim granicama bilo i u kukuruzu i u stočnoj hrani, a da je mleko samo poslednja karika u tom lancu. Da se Ministarstvo poljoprivrede i sam ministar Knežević nisu najbolje snašli u toj aferi i da su izgubili medijsku bitku sa opozicijom dobro je poznato.

Ono što se ne zna je činjenica da je ministar Knežević tokom čitavog svog mandata, dakle godinu dana, držao poljoprivrednu inspekciju bez rukovodioca, iako je u Srbiji svakodnevno bilo problema u sferi bezbednosti hrane.

Naime, Knežević je po preuzimanju ministarske funkcije ukinuo Sektor poljoprivredne inspekcije i sveo tu instituciju na nivo odeljenja (izmenom Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta ministarstva). Zatim je, kao posledicu ukidanja Sektora poljoprivredne inspekcije predložio Vladi razrešenje njenog dotadašnjeg rukovodioca - pomoćnika ministra Ranka Dragnića, što je Vlada i usvojila (prilog).
Ako se smena Dragnića može smatrati posledicom političkih promena nakon izbora, ostaje krajnje nejasno zbog čega do kraja svog ministrovanja Knežević nikog nije postavio za načelnika Odeljenja poljoprivredne inspekcije, već je dozvolio da ta važna institucija godinu dana bude bez rukovodioca. Kako se inspekcija snalazila u takvim uslovima jasno je iz slučaja "aflatoksin".

U vreme te afere, Ministarstvo poljoprivrede je obmanjivalo javnost, predstavljajući Nenada Katanića kao "načelnika poljoprivredne inspekcije"(link) (link) iako je on u to vreme bio zaposlen u ministarstvu po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što znači da nije bio ni državni službenik, a kamoli načelnik Odeljenja (prilog). Ministar Knežević je nakon afere "aflatoksin" predložio Nenada Katanića za pomoćnika ministra u sektoru za poljoprivrednu politiku, što je Vlada prihvatila (link).

Urušavanje institucije Ministarstva poljoprivrede od strane Gorana Kneževića vidi se i u činjenici da je tokom čitavog svog manadata bez rukovodioca držao i Sektor za pravne, opšte i normativne poslove (u okviru kojeg se obavljaju svi poslovi u vezi sa finansijama, izradom propisa, ljudskim resursima, informacionim sistemima....).
Naime, nakon što je bivše Ministarstvo poljoprivrede i trgovine (mandat od 2011. do 2012. godine) podeljeno na resore poljoprivrede i trgovine, dotadašnji pomoćnik ministra nadležan za opšte poslove - Dušan Protić otišao je u Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, a Ministarstvo poljoprivrede ostalo je bez rukovodioca tog sektora. Goran Knežević godinu dana Vladi nije predložio novog pomoćnika ministra.

<<<< prethodno

sledeće>>>>