Goran Knežević, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke

Predsednik Gradskog i Okružnog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu

Potpredsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke

Doskorašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i bivši gradonačelnik Zrenjanina

Bezbednost hrane ugrožena, a poljoprivredna inspekcija obezglavljena
Javnosti je poznato da je jednogodišnji mandat ministra poljoprivrede Gorana Kneževića obeležila afera "aflatoksin". Afera je izbila kada je opozicija, predvođena Goranom Ješićem (DS) iskoristila činjenicu da je u mleku koje se prodaje u Srbiji utvrđeno prisustvo otrovne supstance - aflatoksin iznad propisane granice i od toga napravila medijsku kampanju ogromnih razmera. Manje je poznato da je aflatoksina u nedozvoljenim granicama bilo i u kukuruzu i u stočnoj hrani, a da je mleko samo poslednja karika u tom lancu. Da se Ministarstvo poljoprivrede i sam ministar Knežević nisu najbolje snašli u toj aferi i da su izgubili medijsku bitku sa opozicijom dobro je poznato.

Ono što se ne zna je činjenica da je ministar Knežević tokom čitavog svog mandata, dakle godinu dana, držao poljoprivrednu inspekciju bez rukovodioca, iako je u Srbiji svakodnevno bilo problema u sferi bezbednosti hrane.

Naime, Knežević je po preuzimanju ministarske funkcije ukinuo Sektor poljoprivredne inspekcije i sveo tu instituciju na nivo odeljenja (izmenom Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta ministarstva). Zatim je, kao posledicu ukidanja Sektora poljoprivredne inspekcije predložio Vladi razrešenje njenog dotadašnjeg rukovodioca - pomoćnika ministra Ranka Dragnića, što je Vlada i usvojila.
Ako se smena Dragnića može smatrati posledicom političkih promena nakon izbora, ostaje krajnje nejasno zbog čega do kraja svog ministrovanja Knežević nikog nije postavio za načelnika Odeljenja poljoprivredne inspekcije, već je dozvolio da ta važna institucija godinu dana bude bez rukovodioca. Kako se inspekcija snalazila u takvim uslovima jasno je iz slučaja "aflatoksin".

U vreme te afere, Ministarstvo poljoprivrede je obmanjivalo javnost, predstavljajući Nenada Katanića kao "načelnika poljoprivredne inspekcije" (pogledajte primer obmanjivanja na RTS-u) iako je on u to vreme bio zaposlen u ministarstvu po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što znači da nije bio ni državni službenik, a kamoli načelnik Odeljenja. Ministar Knežević je nakon afere "aflatoksin" predložio Nenada Katanića za pomoćnika ministra u sektoru za poljoprivrednu politiku, što je Vlada prihvatila.

Urušavanje institucije Ministarstva poljoprivrede od strane Gorana Kneževića vidi se i u činjenici da je tokom čitavog svog manadata bez rukovodioca držao i Sektor za pravne, opšte i normativne poslove (u okviru kojeg se obavljaju svi poslovi u vezi sa finansijama, izradom propisa, ljudskim resursima, informacionim sistemima....).
Naime, nakon što je bivše Ministarstvo poljoprivrede i trgovine (mandat od 2011. do 2012. godine) podeljeno na resore poljoprivrede i trgovine, dotadašnji pomoćnik ministra nadležan za opšte poslove - Dušan Protić otišao je u Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, a Ministarstvo poljoprivrede ostalo je bez rukovodioca tog sektora. Goran Knežević godinu dana Vladi nije predložio novog pomoćnika ministra.

EPILOG:

Nakon objave na ovom portalu da je bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević degradirao poljoprivrednu inspekciju i tokom čitavog svog mandata je držao bez rukovodioca iako je u Srbiji svakodnevno bilo problema u sferi bezbednosti hrane, kao i da je po tom pitanju obmanjivao javnost,Goran Knežević je u izjavi agenciji Beta ocenio da autor tih tvrdnji (Ivan Živkov) govori gluposti i budalaštine, da izvrće činjenice, a da je njegov potpis na većini dokumenata... (ta izjava se može pročitati na adresi: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/knezevic-zivkov-prica-gluposti-i-budalastine_455741.html)

 

Suočen s očiglednom klevetom i uvredama, Živkov se obratio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, kako bi došao do kopije dokumenata iz kojih se može nedvosmisleno suditi o istinitosti tvrdnji. Čekao je 10 dana, morao da plati 10.800,00 dinara za kopiranje dokumentacije, i konačno dobio odgovor.

 

Iz dobijenog odgovora i dokumentacije ministarstva se jasno vidi da je Goran Knežević kao ministar poljoprivrede ukinuo Sektor poljoprivredne inspekcije i da je tu instituciju sveo na nivo Odeljenja, kojem potom godinu dana, odnosno do kraja svog mandata, nije imenovao rukovodioca.

Iz dokumentacije ministarstva se nedvosmisleno može utvrditi i neistinitost izjave Gorana Kneževića da se potpis Ivana Živkova nalazi na tim dokumentima.

 

O ovim činjenicama, uz odgovor Goranu Kneževiću - da su u laži kratke noge, Živkov je obavestio sve medije u Srbiji, uz uvid u sledeća dokumenta:

 

- Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji sam uputio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

http://www.goranknezevic.com/doc/ZahtevMinPolj24012014.pdf

 

- Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čijim je stupanjem na snagu prestao da postoji Sektor poljoprivredne inspekcije (u preambuli i na strani 357. se vidi ko ga je doneo):

http://www.goranknezevic.com/doc/PravilnikMinPolj2012.pdf

 

- Akt kojim je ministar Knežević tražio saglasnost Vlade Republike Srbije na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta ministarstva:

http://www.goranknezevic.com/doc/TrazenjeSaglasnostiVlade.pdf

 

Akt kojim je ministar Knežević predložio razrešenje Ranka Dragnića s mesta pomoćnika ministra - Sektor poljoprivredna inspekcija nakon ukidanja tog sektora, i Rešenje o razrešenju koje je donela Vlada:

http://www.goranknezevic.com/doc/RazresenjeRankoDragnic.pdf

 

- Odgovor lica ovlašćenog za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, iz kojeg se vidi da ministar Knežević tokom čitavog svog mandata nije rasporedio ni jednog državnog službenika na radno mesto - načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije.

http://www.goranknezevic.com/doc/OdgovorMinpolj06022014.pdf

 

Ali, građanin Živkov je džabe krečio. Medije u Srbiji trenutno istina ne zanima ako je u interesu običnog građanina ili javnosti, a protivna je interesu nekog vlastodršca, u ovom slučaju potpredsednika Srpske napredne stranke, koji je dobro naučio da svaku kritiku na njegov račun treba da predstavi kao pokušaj diskreditacije Aleksandra Vučića.

 

Materijalne dokaze o tome da na svim aktima kojima je Poljoprivredna inspekcija Srbije prvo degradirana, a zatim godinu dana držana bez rukovodioca stoje isključivo potpisi Gorana Kneževića - ni jedan medij nije smatrao interesantnim za objavljivanje.


<<<< Prethodno: Srbija na sudu, ministar na plaćenom ručku


Sledeće: Izbor ucenjivača za direktora državnog fonda >>>>